Grad Petrinja smješten je na desnoj obali Kupe, na ušću Petrinjčice na površini od 380,94 km2, te je sastavni dio Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o području koje većinom obuhvaća brežuljkaste predjele Zrinske i Hrastovačke gore te dijelove uz rijeke Kupu i Petrinjčicu. Njegovo administrativno područje uglavnom je ruralnog karaktera koje obuhvaća 55 naselja.

Razvoj i opstanak kroz stoljeća uvjetovan je povoljnim geoprometnim položajem jer je smješten na križanju prometnica koje sjeverozapadnu Hrvatsku, pa tako i Zagreb, spajaju s Banovinom, odnosno Bosnom i Hercegovinom, a prostor Korduna i Banovine s Posavinom.

Površina: 380,94 km2
Broj stanovnika: 24.671
Broj stanovnika u samom gradu: 15.480
Broj sela i naselja: 55
Dan grada: 10. kolovoza
Zaštitnik grada: sv. Lovro

Centralni dio grada Petrinje smješten je na desnoj obali Kupe, točnije na utoku rječice Petrinjčice u jednu od najljepših hrvatskih rijeka – Kupu. Središnji i veći dio grada prostire se na desnoj obali Petrinjcice. Petrinja je grad koji ima bogatu povijest i tradiciju. Današnju jezgru grada u arhitektonskom smislu oblikuju brojne barokne i klasicisticke građevine koje na svoj način svjedoče o osebujnoj i bogatoj povijesti o kojoj prvi pisani izvori sežu do 1 201. godine.

Gospodarstvo se većinom sastoji od poljoprivede i stočarstva, te nekoliko velikih tvrtki koje čine okosnicu gospodarstva zapošljavajući lokalno stanovništvo a to su Gavrilović – Prva hrvatska tvornicu salame, Hrvatske šume, HEP itd. Velik dio gospodarstva čine mali i srednji obrtnici koji tvrtke do 10 zaposlenih, a čine ih većinom uslužnih i zanatskih djelatnosti.

Grad Petrinja i njena okolica ima velike turističke potencijale kao što su seoski turizam i cikloturizam zbog velikog. Također je bogata kulturno-povijesnom baštinom, povijesnim gradovima i utvrdama te prekrasnim prirodnim područjem koje pripada u NATURA 2000 ekološku mrežu. Gradske manifestacije koje se održavaju tijekom godine ono su što čini grad živim i njegove građane sretnima. Godišnja manifestacija proslave Dana grada i nebeskog zaštitnika Sv. Lovre svake je godine sve posjećeniji.